16/9/10

Vergonyós debat a TV3

Als matins de TV3 en Cuní presentava ahir la polèmica sobre els implants coclears. La primera gran pífia de TV3 en aquest debat va ser l'absoluta desinformació de l'equip del programa: en Cuní feia servir la paraula "sordmut" a tort i a dret, per més que el noi sord implantat que seia al seu costat li parlava amb (certa) normalitat.

L'altra gran cagada de la realització del programa va ser no tenir una interpretació com déu mana: la finestreta de la intèrpret (intèrpret present en el debat però situada amb molt poca gràcia), apareix i desapareix, de manera que els sords no poden seguir el debat. 

Pel que fa al tema que ens ocupa (les llengües), el doctor Clarós parla de desenvolupament del llenguatge amb una ignorància supina: segons ell, els sords prelocutius no desenvolupen el llenguatge en el seu cervell, i per això cal implantar-los com abans millor. Anem a pams: el llenguatge es desenvolupa en el cervell perquè els nens absorbeixen la llengua de l'entorn. Si el nen és sord, és evident que no podrà adquirir la llengua oral de l'entorn, i és per això que necessiten un entorn en el qual la llengua habitual sigui visual. Si privem el nen d'aquest entorn, no desenvoluparà el llenguatge de la mateixa manera que ho faria si tingués accés a una llengua visual-gestual (llengües de signes). No oblidem que els sords no adquireixen les llengües orals de l'entorn, sinó que les aprenen, amb tot el que això implica.

Potser va sent hora que algú parli de les llengües de signes com cal, donant-los el valor i la dignitat que es mereixen, i no com a simples pantomimes que fascinen als oients i separen els sords de la societat.


8 comentaris:

Jesús ha dit...

Confesse que em fascinen els posts que fas sobre les llengües de signes, per això no hi comente res: em pare i aprenc. Una llàstima que tothom no hi faça el mateix.

llenguaddicta ha dit...

Gràcies, Jesús. M'afalagues... (em poso vermella i tot).

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

Ep, hola. Abans he vis els comentaris del Facebook sobre aquest programa que no pas el teu article. Hi volia comentar, però com que no formo part del grup de facebook on hi havia la discussió no he pogut comentar. Una cosa que feia la gent allà és criticar TV3. És una televisió que potser va endarrerida pel que fa a la subtitulació o traducció a LSC, però en moltes altres coses és exemplar, sobretot tenint en compte que té poc pressupost. Aquí l'error és de l'equip de producció del programa "els matins", que s'hauria d'haver informat millor. L'error de Josep Cuní no és altre que l'ignorància que té moltíssima gent de la nostra societat als quals no es pot acusar individualment. El que tenim aquí és una ignorància generalitzada que només es pot remeiar amb l'educació.

llenguaddicta ha dit...

Eduard, entenc el que dius, però em sembla que una televisió de la talla de TV3 no es pot permetre anar endarrerida en coses tan simples com mantenir la finestreta de la intèrpret tota l'estona a la pantalla... No és un simple detall sense importància: la comunitat sorda no ha pogut (ni pot encara!) seguir el debat, un debat dels qual ells en són els protagonistes. Crec que és una manca de sensibilitat i de respecte imperdonable al segle 21, i amb una llei de normalització lingüística ja aprovada pel Parlament.

Pel que fa a la ignorància del senyor Cuní, no és cap novetat, però noi què vols: no m'hi acabaré d'acostumar mai...

(M'he llevat guerrera: ¿qui és el següent?)

:)

laeulalia ha dit...

Va, soc jo. Aixo que dius te una sol·lucio: Envials-hi les teves queixes o el teu parer (no se si s'escriu aixi exactament) o be aquest post. De ben segur que tenen una pagina o blog on poder enllaçar-lo.
Un peto ben fort. T'estimo.

llenguaddicta ha dit...

Sí, ho sé. Però segur que la FESOCA ja ha fet el que cal. De tota manera, no sé si al senyor Cuní li agradaria massa saber què opino d'ell... :)

Petó!

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

D'acord, el que haurien de fer des de Tv3 és rectificar i a partir d'ara espavilar-se una mica pel que fa a la subtitulació i traducció simultània. De tota manera el debat sobre l'implant coclear és interessant. La llenguaddicta i jo ja en vam parlar l'any passat. No sé si aquí al blog n'has fet cinc cèntims.

llenguaddicta ha dit...

Doncs em sembla que no, Eduard, que encara no he tocat el tema en cap post obertament. Però ho faré, sens dubte (tot i que crec que la meva posició en el debat és prou evident...). ;)