29/10/09

Columbus, Colom, Colón, Colombo

Com potser ja sabeu, s'acaben de publicar dos llibres que verifiquen l'origen català de Cristòfor Colom. El País en feia ressò avui mateix. Malhauradament, la llengua en què han estat escrits aquests dos llibres és l'anglès, i tan sols es preveu una traducció al català (no pas al castellà). ¿De què ens serveix que es tradueixi només a la nostra llengua, si el que ens interessa és que se n'enterin els del país veí, els que s'entesten a perpetuar la fal·làcia per a posar-se les medalles? ¿No hauria d'invertir alguna de les nostres editorials bilingües en la traducció al castellà d'aquests documents? No és que jo sigui una gran defensora de l'origen català de Colom (realment, m'és bastant igual d'on era aquest bon home perquè, si ens ho mirem fredament, el seu fantàstic descobriment va permetre un dels més grans genocidis de la Història de la Inhumanitat), però sí sóc defensora de la veritat, i si s'ha demostrat que era català, ¿què en treiem nosaltres de confirmar-ho? ¿Estarrufem les plomes i ens donem copets a l'espatlla nosaltres mateixos? ¿Quin sentit té?

9 comentaris:

RGAlmazán ha dit...

Por lo que he leído parece que son tesis, al igual que las que defienden que era genovés o portugués.
A mí, la verdad, me la trae al pairo de donde fuera.
Lo que sí habría que preguntarse es porque no se traduce al castellano. ???

Salud y República

Eulalia ha dit...

Je he vist un parell de documentals al Discovery Chanel i al canal Historia en que historiadors, forenses i d'altres estudiosos verifiquen la catalanitat d'aquest bon home. Sembla ser, segons ambdós, que era fill d'una familia aristocrática o cuasi i es basen, per exemple, en alguns escrits que va deixar en els que fa servir modismes llatino-catalans, tal i com feien en aquells temps. Tambe deien que no va voler reconeixe-ho mai per que abans de demanarlis calers als reis catolics havia lluitat contre les tropes del rei en no se quina guerra i, es clar, no quedava massa be.

Petons.

llenguaddicta ha dit...

RGAlmazán, tens raó, només són teories sobre l'origen del navegant. Però és molt sospitós que cap editorial estigui interessada a traduir-ho al castellà.

Mama, també he llegit alguns documents que expliquen això que dius. Si realment era català, la qual cosa no crec que sigui com per a sentir-nos orgullosos atès el genocidi, és evident que el motiu pel qual s'ha ocultat és econòmic.

... ha dit...

Si realment vols convèncer algú no és pas a Espanya, sinó a Italia i especialment als EEUU, on tothom dóna per segur que Columbus era italià.
Pel que mi respecta que es quedi sent genovès. Total, el que els espanyols defensen és el descobriment per part de la corona de Castella, i això és cert.
Recordem també que el navegant va morir convençut que havia arribat a la Índia, arruïnat i mig sonat. Genovès de cap a peus!

llenguaddicta ha dit...

Potser tens raó, Albert. El senyor Colom ens convé més com a genovès que com a català... quina mala imatge, ¿no?

lespiell ha dit...

Estic d'acord que és millor que la medalleta del Colom se la quedin ens genovesos, o els espanyols... Per cert, Llenguaddicta, com és que escrius "malhauradament" amb hac intercalada i que fas servir el verb "enterar"? El "lo" no te'l demano perquè em sembla que en algun post l'has reivindicat (si no recordo malament). Gràcies! Salut :)

llenguaddicta ha dit...

Burg, la resposta a totes dues és interferència. El "malhauradament" se m'interfereix sovint amb el "malheureusement" francès. El "enterar", és evident amb quina altra llengua... (Sí, el "lo" l'he reclamat en alguna ocasió).

David ha dit...

Em sembla que són més que conjectures, pel que he sentit a dir. De totes formes, em sembla que l'argument del genocidi ara no s'escau. La història de la humanitat té molts episodis esgarrifosos si els veiem des de la nostra òptica actual però no podem fer judicis morals entre èpoques tan diferents. No podem parlar del que va passar al començament de l'època moderna com si parléssim de l'holocaust, per exemple, perquè al llarg de la història hi ha hagut diferents models de pensament... En Colom va ser el protagonista d'un dels episodis innegablement més rellevants de la història i crec que és des d'aquest punt de vista que els catalans l'han de reivindicar.

David ha dit...

Per cert, em comenta el meu xicot que a la FNAC ja està a venda un llibre en català sobre això. Es diu "Colom: 500 anys enganyats. Per què s'amagà l'origen català del descobridor d'Amèrica". L'he cercat a internet i l'he trobat aquí: http://www.llibrevell.cat/wp/colom-500-anys-enganyats-per-que-s-amaga-l-origen-catala-del-descobridor-d-america/
(Espero que es vegi bé l'enllaç perquè l'altre dia també en vaig posar un en un comentari i no es va visualitzar bé...)