11/5/09

Seguim per a BINGO

I com que no n'hi ha dos sense tres... Vicens Vives, llibre de castellà de 4t de primària:

"Se escriben con b todos los verbos terminados en -bir menos hervir, servir y vivir".

Ep, que és tot un capítol d'un tema titulat "Los verbos terminados en -bir". Bravo pel mètode...

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaja, que estàs indignada... ;-)

SERGIBR ha dit...

Convibir? Malvibir?

Lletraferit ha dit...

SergiBR,

No ens passem, no ens passem, que això ja és acarnissament amb el pobre llibre de text tradicional. "Convivir" i "malvivir" són òbviament derivats de "vivir", ergo s'han d'aplicar les mateixes regles (és allò de "el verbo X y sus derivados". Tota la morfologia contemporània s'hi basa, v.gr. "ver" y sus derivados, p.ej. pre-ver y entre-ver, etc.).

Els nens poden ser analfabets, però no són tontos, saben generaliztar. De fet, una part no petita de la literatura en Lingüística és sobre les sobregeneralitzacions dels nens. Tindria nassos que els llibres de text haguessin de declarar explícitament totes les possibles formes derivades dels mots perquè els nens entenguessin la llengua. Quina és la lògica del paradigma de v.gr. cantar, justament? Estalviar-se haver d'escriure el paradigma de tots els altres verbs regulars de la primera conjugació.

Per tant, si els ensenyes que ¨hervir¨ va amb ¨v¨, no crec que escriguin ¨herbir mucho¨, de la mateixa manera que si els ensenyes que "vivir" va amb "v", no crec que escriguin "vibir mal" ni "malvibir".

Essent crítics, no siguem pela-punyetes.