24/11/07

Més morfologia

¿Què em diríeu si us digués que he anat a una "forneria" a comprar el pa aquest matí? Em diríeu que, en qualsevol cas, on he anat és al forn: "botiga on venen pa" (accepció 4.2 del DIEC2).

Hi ha una regla de formació de paraules que diu que no podem afegir un afix (el sufix -eria, en aquest cas) el significat del qual ja estigui inclòs en l'arrel a la qual l'afegim (igual com en castellà no podem fer "bodeguería", perquè tenim "bodega").

Doncs, bé, aquest matí he anat a comprar el pa a una "forneria":




Al carrer Lluís Puigjaner d'Olesa de Montserrat. Hi venen pa, us ho asseguro, i no forns (que és el primer que vaig pensar quan ho vaig veure).

PD: Aquest post està dedicat a la meva professora de Morfologia, que es durà les mans al cap quan el llegeixi.


1/12/07

Solució

La meva professora de Morfologia va resoldre el conflicte que he tingut durant dos anys amb aquest establiment. Si tenim en compte que avui dia són pocs els forns on el pa que venen l'han fet allà mateix, perquè el més comú és comprar-lo a una panificadora, la derivació del mot "forneria" té una lògica: ja no és el lloc on es fa el pa (i.e. "forn") sinó el lloc on treballa el forner (i.e. el venedor de pa).

4 comentaris:

garib ha dit...

Això em recorda a una secció de la web de Verbalia del Màrius Serra. Però, i no podria ser que "forneria" fós el nom de pila? Forneria Pubill. No sona malament.

llenguaddicta ha dit...

Ha, ha... Mira, no m'ho havia plantejat així, però no crec que sigui el cas. Crec més aviat que és una relliscada, com tantes, de l'empresa de retolació que van contractar quan van obrir el forn. O ves a saber, igual al principi el que feien era vendre forns, i no pas pa... Miraré de treure'n l'entrellat.

Joan de Peiroton ha dit...

En llenguadocià, el fornièr és el que fa i ven el pà (va donar el cognom francés Fournier). La botiga és la fornierariá. Los equivalents en gascó, hornèr/horneria, han desaparegut de la llengua actual. Ara utilitzem el gal.licisme bolangeria :-(

llenguaddicta ha dit...

JOAN DEU PEIROTON: Mil gràcies per la lliçó de morfologia. De fet, fa cosa de dos o tres dies, parlant amb una amiga d'un poble de la franja, vaig pescar-li una "forneria" enmig d'una conversa on m'explicava sobre el negoci familiar.