1/7/08

Ventdelplà

Avui el Benet ha estat a punt d'arrepentir-se d'anar a resoldre els problemes de les dues jovenetes solteres que comparteixen pis, la mossa i la rossa; el Paco li ha cobrat 48 (amb el formatge) a la Roser, però no sé ben bé 48 què, perquè es veu que últimament menja pronoms febles, i segons el Llibert, fa masses hores que la Dora és fora. Tenint en compte que la tele estava engegada però no li estava fent gaire cas, no vull preguntar-me què hauria arribat a sentir si m'hi hagués posat amb ganes. ¿Què li estan fent a la nostra llengua?

2 comentaris:

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

Bé, a en Llibert li perdonarem que digui masses, perquè en dialecte és una forma perfectament correcta, però als professors dels actors i als correctors, potser els hauríem d'avisar que deixar-se els pronoms febles no ho podem permetre ni a en Paco ni a cap personatge de la televisió; al carrer ja és tota altra cosa, caldrà veure-ho, dependrà del cas.

DL ha dit...

Bé, de fa relativament poc, TV3 fa dir, per comptes de xocolata (Sukulatë) txocolata (tSukulatë), per bé que sense modificar-ne la grafia. Dir "masses hores" o "prouta gent" són formes vulgars que, segons el registre, cal admetre. D'arrepentir-se cal dir que és viu en gran part de l'àmbit lingüística, si bé la gent ja s'havia començat a acostumar a dir penedir-se'n. El pitjor, en tot cas, és quan s'imposen solucions normatives clarament espanyolitzadores pel simple fet de ser espanyolitzadores.